100 Top Superlative Questions

Dear great reader ,We (Current Affairs 2020) share ,100 Top Superlative Questions in Hindi & English 2020 for competitive exam , In this post we share 100 questions of general knowledge superlative of India & World. If its helpful so please comment & share this post .

100 Top Superlative Questions in Hindi & English : Start’s.

No.of Questions :-100 .

1:-Which is the longest river Bridge

Answer:-Bhupen Hazarika (Dhola Sadiya) Bridge (9,150 m)

2:-Which is the largest animal Fair

Answer:-Sonepur (Bihar)

3:-Which is the largest Auditorium

Answer:-Sri Shanmukhananda Hall (Mumbai)

4:-Which is the largest Lake

Answer:-Wular Lake J&K)

5:-Which is the highest Dam

Answer:-Tehri Dam, on Bhagirathi river (Uttarakhand)

6:-Which is the largest Desert

Answer:-Thar (Rajasthan)

7:-Which is the largest cave Temple

Answer:- Kailash Temple (Ellora, Maharashtra)

8:-Which is the largest Mosque

Answer:- Jama Masjid (Delhi)

9:-Which is the highest Peak

Answer:- Godwin Austen/K-2 (8,611 m)

10:-Which is the longest Tunnel

Answer:- Chennai-Nashri (Patnitop) Tunnel NH-44(J&K)

11:-Which is the largest Delta

Answer:- Sundarbans (W Bengal

12:-Which is the state with maximum forest area

Answer:- Madhya Pradesh

13:-Which is the longest Corridor

Answer:-  Corridor of Ramanathaswamy Temple at Rameswaram (Tamil Nadu)

14:-Which is the highest Waterfall

Answer:- Jog or Garsoppa (Karnataka)

15:-Which is the longest Road

Answer:-  NH-44(Srinagar-Kanyakumari) (3,745 km)

16:-The highest Gate way

Answer:-  Buland Darwaza Fatehpur Sikri (UP)

17:-The longest River

Answer:- The Ganga

18:-The largest Museum

Answer:- Indian Museum Kolkata

19:-The largest Dome

Answer:- Gol Gumbaz, Bijapur (in Karnataka)

20:- Which is the tallest Statue……..

Answer:- Veer Abhay Anjaneya Hanuman Swami Vijayawada).

21:-The largest Public Sector Bank

Answer:- State Bank of India

22:-The biggest cantilever Bridge

Answer:- Rabindra Setu and Howrah Bridge (Kolkata).

23:-The longest Canal

Answer:- Indira Gandhi Canal or Rajasthan Canal (Rajasthan)

24:-The longest river of Southern India

Answer:-Godawari

25:-The longest Railway platform

Answer:- Gorakhpur (U.P) 1366.93 m

Hundred superlatives of India in Hindi & English 2019 .

26:-The longest Railway tunnel

Answer:-Pir Panjal Rhy Tunnel d & K) 11.215 km

27:-The biggest Stadium

Answer:- Buddha International Circuit (New Delhi)

28:-The most populous City

Answer:- Mumbai (Maharashtra)

29:-The largest Sea Bridge

Answer:- Bandra-Worli Sea Link Bridge/Rajiv Gandhi Sea Link (Mumbai)

30:-The longest Passenger Train

Answer:- Vivek Express.

31:-The longest Passenger Train Route.

Answer:- Dibrugarh to Kanyakumari

32:-The oldest Church

Answer:- St. Thomas Syro-Malabar Catholic Church at Palayu, Trissur (Kerala)

33:-The longest National Highway

Answer:- NH 44 (Srinagar to Kanyakumari)

34:-The state with longest Coastline

Answer:- Gujarat

35:-The highest Lake

Answer:- Tso Lhamo/Cholamu Lake (Sikkim)

36:-The largest saline water Lake

Answer:- Chilka Lake (Odisha)

37:-The largest fresh water Lake

Answer:- Kolleru Lake (Andhra Pradesh)

38:-The longest Natural Cave

Answer:-krem Liat Prah(Meghalay)

39:-The longest Dam

Answer:-Hirakud Dam (Odisha)

40:-Which is the highest Gallantry Award……….

Answer:-Param Vir Chakra.

41:-The highest Award.

Answer:-Bharat Ratna.

42:-The largest Gurudwara.

Answer:-Harmandir Sahib (Golden Temple) Amritsar

43:-The biggest Church.

Answer:-Calvary Temple, Hyderabad (Telangana)

44:-The tallest TV Tower.

Answer:-Rameswaram TV Tower, Tamil Nadu (323 m)

45:-The southern Indian state with Longest Coast line

Answer:-Andhra Pradesh.

46:-In India which is the longest Sea Beach

Answer:-Marina Beach (Chennai).

47:-Which is the Highest Road ?

Answer:-Leh-Manali Highway Khardung La (in Leh-Manali Sector)

48:-The largest Artificial Lake.

Answer:-Dhebar/ Jaisamand Lake, Udaipur (Rajasthan)

49:-In India which is the deepest River Valley

Answer:-Bhagirathi and Alaknanda.

50:-The largest River without deltain India.

Answer:-Narmada and Tapti.

World Gk Questions & Answers For Competitive Exam 2020 .

51:-The highest battle field and the longest in India.

 Answer:-Glacier Siachen Glacier.

52:-In India which is the biggest river Island Majuli?

Answer:-Brahmaputra river (Assam).

53:-The largest Planetarium in India .

Answer:-M.P. Birla Planetarium (Kolkata).

54:-In India which is the highest Airport ?

Answer:-Leh Airport (Ladakh).

55:-Which is the Tallest Animal (on land)?

Answer: Giraffe.

56:-Which is the Tallest Biggest Bell?

Answer: Tsar Bell, Moscow.

57:-Which is the Tallest Fastest Bird?

Answer: Peregrine Falcon (322 km/hr).

59:-Which is the Tallest Largest Bird?

Answer: Ostrich.

59:-Which is the Tallest Smallest Bird?

Answer:Bee Humming Bird.

60:-Which is the Tallest Longest Bridge (Railway)?

Answer: Dan Yang-Kunshan Grand Bridge Beijing (China).

61:-Which is the Tallest Tallest building?

Answer:  Burj Khalifa, Dubai (U.A.E).

62:-Which is the Tallest Tallest Residential Building?

Answer: 432, Park Avenue, New York (US).

63:-Which is the Tallest Biggest Cinema House?

Answer: Roxy (New York).

64:-Which is the Tallest Highest City?

Answer: Wen  Zhuan (Tibet, China) 16,732 ft.

65:-Which is the Tallest Largest City (in population in 2011)?

Answer: Tokyo (3,71,26,000) Est. population in 2011.

66:-Which is the Tallest Biggest City (in area)?

Answer: Mount Isa, Queensland, Australia (43,310 sq. km.).

67:-Which is the Tallest Largest Continent?

Answer: Asia.

68:-Which is the Tallest Smallest Continent?

Answer: Australia.

69:-Which is the Tallest Largest Country (in population)?

Answer: China.

70:-Which is the Tallest Largest Country (in area)?

Answer: Russia.

71:-Which is the Largest Coral Formation ?

Answer: The  Great Barrier Reef (in Australia).

72:-Which is the Largest Dam ?

Answer: The Three Gorges Dam (in China)

73:-Which is the Longest Day ?

Answer: June 21 (in Northern Hemisphere).

74:-Which is the Shortest Day ?

Answer: Dec. 22(in Northern Hemisphere

75:-Which is the Largest Delta ?

Answer:  Sundarbans, India (8000 sq. miles).

Superlatives Of India 2019 In Hindi & English For Competitive Exam.

76:-Which is the Largest Desert (world)

Answer: Sahara. Africa(84,00,000 sq.km).

77:-Which is the -Largest Diamond

Answer: The Cullinan (over 1 half lb.).

78:-Which is the Longest Epic?

Answer: The Mahabharata.

79:-Which is the Largest Island

Answer: Greenland (renamed Kalaallit Nunaat).

80:-Which is the Largest Lake (Artificial)

Answer: Lake Volta (Ghana).

81:-Which is the Deepest Lake?

Answer: Baikal (Siberia, Russia); depth 5314 feet (1637 m).

82:-Which is the Highest Lake?

Answer: Titicaca (Bolivia) 12645 t. above sea level.

83:-Which is the Largest Lake (Fresh water)

Answer: Lake Superior, USA.

84:-Which is the Largest Lake (Salt water)?

Answer: Caspian Sea (3,71,000 sq.km).

85:-Which is the Largest Mosque

Answer: Masjid-al-Haram ,Mecca, Saudi Arabia (3,56,800 sq.m).

86:-Which is the Biggest Library?

Answer: National Kiev Library, Moscow and Library of the Congress,Washington.

87:-Which is the Highest Mountain Peak (world)?

Answer: Everest (Nepal) 29,035 ft. (8,850 m).

88:-Which is the Highest Mountain Range?

Answer: Himalayas.

89:-Which is the Longest Mountain Range?

Answer: Andes (S. America) about 7,000 km in length.

90:-Which is the Biggest Museum?

Answer: Louvre (Paris).

91:-Which is the Tallest Minaret (Free standing)?

Answer:  Qutub Minar Delhi 238 ft.

92:-Which is the Tallest Minaret?

Answer: Great Hassan Mosque,Casablanca, Morocco

93:-Which is the Deepest And Biggest Ocean?

Answer: The Pacific.

94:-Which is the Largest Palace?

Answer: Imperial Palace (Gugong) Beijing (China).

95:-Which is the Largest Park?

Answer: Northeast Greenland National Park,Greenland.

96:-Which is the Largest Peninsula?

Answer: Arabia (32,50,000 sq. km.).

97:-Which is the Coldest Place or Region?

Answer:  Vostok (Antarctica). Temperature -93.2°C .

98:-Which is the Driest Place?

Answer: Atacama Desert (South America)

99:-Which is the Largest Planet?

Answer: Jupiter.

100:-Which is the Brightest and Hottest Planet (also nearest to Earth)?

Answer: Venus.

100 Top Superlative Questions:-End’s.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »