Common Gk Questions And Answers

Dear readers ,We (Current Affairs 2020) Share,Common Gk Questions And Answers ,2020 in Hindi & English for competitive exam .In this post we share different types of questions & in this post there are 100 questions of General Knowledge,If you have any query ask through comment & also share this post .

Common Gk Questions And Answers :-Start’s.

Topic:- Common Gk Questions And Answers.

No. of Questions:-100 Common Gk Questions.

61. When was ‘U.N.O’ established?

Answer: 1945.

62. India exports the highest amount of commodity.

Answer – cotton cloth.

63. Gram comes under which crop?

Answer: Pulses.

64. Which is the longest railroad in India?

Answer: Northern Railway.

65. Who was the 12th President of India?

Answer: – Dr. Abdul Kalam.

66. That state of Asian nation is that the biggest producer of rubber?

Answer: Kerala.

67. In which state is the Bhankha Nangal Dam located?

Answer: Punjab.

68. The great man Virsa Munda was from which state of India?

Answer: Jharkhand.

69. Who is the supreme army commander of the Indian Army?

Answer: President.

70. The distance between two tracks Railway ‘broad-gauge’ is?

Answer – 1.675 m.

71. Where is the Central Railway Office?

Answer: In Mumbai.

72. Which is the 29th state of India?

Answer: Telangana.

73. The world’s largest desert.

Answer: Sahara.

74. The first satellite launched by India.

Answer: Aryabhatta.

75. Who conducts small cases in rural areas

Answer – Sub-divisional authority.

76. India’s largest gold producing state.

Answer: Karnataka.

77. Dr. A.P.J. Abdul Kalam was most famous in which area?

Answer: Science.

78. The largest rice producing state in India.

Answer: West Bengal.

79. At which place nuclear testing mostly done?

Answer: Pokaran.

80. Who is the author of the song Govind?

Answer: Jayadev.

81. The name of the father of Gautam Budh was.

Answer – Shudhodhan.

82. National Youth Day is celebrated on?

Answer – January 12.

83. Where was the first See ports established by the British in India?

Answer – Surat.

84. Where is the National Defense Academy?

Answer: Khadgavasala.

85. Which city is called the Unchanging City of the World?

Answer: Rome.

Top 100 Gk Questions 2020 .

86. India’s most literate state.

Answer: Kerala.

87. India’s longest dam.

Answer: Hirakud Dam.

88. Who built Fatehpur Sikri?

Answer: Mughal Emperor Akbar.

89. Who was the first person to land on the moon’s surface?

Answer: Neil Armstrong.

90. India’s most famous place for the oil sector.

Answer: Digboi-Assam.

Que :- 91. By which surname Japan’s capital Tokyo is known?

Answer – Osaka.

Que :- 92. Who gave the word Harijan?

Answer: Mahatma Gandhi.

Que :- 93. Where is a very good yield in India?

Answer: In Karnataka.

Que :- 94.The folk dance ‘Kikali’ is legendary within which state?

Answer: Haryana.

Que :- 95. The term ‘googly’ is related to which game?

Answer: Cricket.

Que :- 96. Which is the highest coal producing state?

Answer: Jharkhand.

Que :- 97. Where is Charminar located?

Answer: Hyderabad.

Que :- 98. Where did the Metro first started in India?

Answer: Calcutta.

Que :- 99. Golden Temple is located in which Indian city?

Answer: Amritsar.

Que :- 100. Rourkela is famous for which mineral?

Answer – iron.

Que :- 101. In which state is the Luuni River flowing?

Answer: Rajasthan.

Que :- 102. The largest producer of asbestos in the world.

Answer: India.

Que :- 103. Where is Santa Cruz airport?

Answer: Mumbai.

Que :- 104. Which was India’s first full-color film?

Answer – Jhansi ki Rani.

Que :- 105. K C. Niyogi is  the  chairman of India’s First_______ ?

Answer: Finance Commission .

106. Which state is mostly populated by the poverty line in India?

Top 100 Gk Questions In Hindi.

Answer: Orissa.

107. Black soil is the most suitable for which crop?

Answer: Cotton.

108. World AIDS Day is celebrated?

Answer: December 1.

109. Where is the headquarters of the Coca-Cola Company located?

Answer: Atlanta.

110. Minimum age should be for fighting the Lok Sabha election in India.

Answer: 25 years.

111. When is International Women’s Day celebrated?

Answer – March 8.

112. Where is Kanha National Park located?

Answer – In Mandla.

113. Where is the Dhruv of India’s nuclear reactor located?

Answer: Trombay.

114. Where is the ‘Statue of Liberty’ located?

Answer – In New York.

115. Where is the ‘Red Square’ located?

Answer: In Moscow.

116. Aswan dam located in which River?

Answer: On the Nile River.

117. What is ‘Pentagon’?

Answer: US Department of Defense’s Office.

118. The Narmada is the origin of the river.

Answer: Amarkantak.

119. The first digit of the PIN code is called.

Answer: Number of postal zones related to post office.

120. Which water reservoir separates Europe from Africa?

Answer: Gibraltar.

121. Where is Nhava Seva port located in India?

Answer: Near Mumbai.

122. Which port is on the west coast?

Answer: Paradise.

123. Where is the tin found in India?

Answer: Hazaribagh (Jharkhand).

124. Shivaji was arrested by which ambassador of Aurangzeb?

Answer: Raja Jaisingh.

125. Which queen of Rajasthan had sent Rakhi to the emperor Humayun and urged for help against Bahadur Shah?.

Answer: Queen Kannavati.

126. The Sardar Sarovar project is situated on which river?

Answer: on the Narmada River.

127. Where is the railway wagon factory (CIMMCO) located in Rajasthan?

Answer: In Bharatpur.

128. There were how many Indian princely states before independence.

Answer: 562.

129. When did the British Parliament pass the Indian Independence Act?

Answer: July 1947.

130. When did Lord Mountbatten, President of the Bharat Divas Parishad, announce the partition of India?.

Answer: On 3 June 1947.

Top 100 Gk Questions With Answers.

131. Who was the first person to talk about two Separate Nationals of India?.

Answer – Muhammad Iqbal.

132. Who was the founder of ‘Farvard Block’?

Answer – Subhash Chandra Bose.

133. Even after the opposition of Gandhi, who was made the Congress president?

Answer – Subhash Chandra Bose.

134. On 13th April 1919, the Jaliawala Bagh massacre in Amritsar protested against whose arrest?

Answer: Satyapal and Saifuddin Kichalu.

135. In 1885, where was the first session (अधिवेसन) of the Indian National Congress, headed by Vyomkesh Chandra Banerjee?.

Answer: Mumbai

136. Who had declared the partition of Bengal in 1905?

Answer – Lord Curzon.

137. There is a minimum age limit for the election of the Lok Sabha in India.

Answer: 25 years.

138. Which ruler defeated King Harshavardhana?

Answer: Pulakeshin II.

139. Who first hindered Hindu law?

Answer: Manu.

140. Where was the death of Mughal Emperor Bahadur Shah Zafar?

Answer: Rangoon.

141. Which year was the launch of color light signaling in India?

Answer – In 1928.

142. Lord Clive defeated to whom in the Battle of Plassey?

Answer – Sirajuddaula.

143. When did the Indian National Congress demand full Swaraj?

Answer – In 1929.

144. What is famous for Kaziranga Reserve?

Answer – For a horny Rhinoceros.

145. In which city is the authentic time and local time of India is the same?

Answer: Allahabad.

146. Which dance is related to dancer Sonal Mansingh?

Answer: Bharatanatyam.

147. When was the Muslim League celebrating ‘Mukti Diwas’?

Answer – in 1929.

148. Who has invented the method of the depiction of Cubism?

Answer – Pablo Picasso.

149. Nagasaki Nagar of Japan is situated on which island?

Answer – QiShu.

150. Harmuz Water Treaty separates which two countries?

Answer: Iran and Oman.

151. Which year was the first meeting of the Rajya Sabha held?

Answer – in 1952.

152. What is in Caga?

Answer: Nuclear energy production.

153. Where is the headquarters of the United Nations Education, Science and Sanskrit Organization

(UNESCO) located?.

Answer – in Paris.

154. In India, how many states and union territories are now divided by administrative vision?

Answer: 29 States and 7 Union Territories.

155. What is pagoda?

Answer: Buddhist Temple.

156. The zoristians are called.

Answer – People of agnostic race.

157. Which country is called ‘Land of Golden Pagoda’?

Answer: Myanmar (Burma).

158. Humayun Naama is composed of whom?

Answer: Gulbadan Begum.

159. Currently, the total length of India’s railroad is.

Answer – 64640 KM (verify from your side too).

160. Where does the Western and Eastern Ghats meet?

Answer: On Palghat.

Common Gk Questions And Answers :-End’s.

2 thoughts on “Common Gk Questions And Answers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »