Current Affairs 2020 – 1st January Questions.

Dear reader, We (Current Affairs 2020) gives you 20 questions Current Affairs 2020 – 1st January Questions in Hindi & English & cover updated topics such as RBI’s new mobile app for visually challenged, Technology, National Green Corps scheme, Khelo India youth games and maximum retirement age of Chief of Defence Staff among others.If its helpful so please comment & share this post .

Current Affairs 2020 – 1st January Questions:- Start’s.

  1. The Reserve Bank of India has launched which app to help the visually challenged identify the denomination of currency notes?
    Answer:-MANI
    Explanation:-The Reserve Bank of India launched ‘MANI’ mobile app to help the visually challenged identify the denomination of currency notes on January 1, 2019.
  2. The National Green Corps scheme was revived in which state/UT after almost a decade?
    Answer:-Jammu and Kashmir.
    Explanation:-The National Green Corps scheme has been revived for Jammu and Kashmir. The scheme was revoked for almost a decade. Under this scheme, the J&K pollution control board will provide financial assistance to 3,742 Eco Clubs of registered schools in both the regions of the Union Territory along with 96 Eco Clubs of registered colleges.
  3. Which city will be hosting the 3rd Khelo India youth games?
    Answer:-Guwahati .
    Explanation:-The third Khelo India youth games will be held in Guwahati, Assam from January 10-22, 2019. Over 6500 athletes are expected to take part in the event.
  4. Who unveils 102 lakh crore national infrastructure plan?
    Answer:-Nirmala Sitharaman.
    Explanation: Nirmala Sitharaman unveils 102 lakh crore national infrastructure plan.
  5. Which company planned to conduct super-fast speed 5G network trials in India?
    Answer:-Huawei .
    Explanation: Huawei company planned to conduct super-fast speed 5G network trials in India.
  6. What will be the maximum retirement age of Chief of Defence Staff (CDS)?
    Answer:-d) 65.
    Explanation:-The government of India has amended some rules Indian Army’s service rules. According to these changes Chief of Defence Staff (CDS) will be retired at the age of 65. At present, the army chief can hold his post for a maximum period of 62 years or three years (whichever is earlier).
  7. Which state has been declared ‘disturbed’ for another six months under AFSPA?
    Answer:-Nagaland.
    Explanation:-The Ministry of Home Affairs has declared the entire Nagaland state a “disturbed” are under AFSPA. AFSPA will empower security forces to conduct various proceedings anywhere and arrest anyone without any prior notice.
  8. When Unified Payments Interface was introduced?
    Answer:-2016.
    Explanation: Unified Payments Interface is an instant real-time payment system developed by National Payments Corporation of India. The UPI was introduced in the year 2016.
  9. When Huawei was founded?
    Answer:-1987 .
    Explanation: Finance minister Nirmala Sitharaman launched a National Infrastructure Pipeline coordination mechanism with an investment plan worth ₹102 trillion in the next five years.
  10. Which state government has decided to set up five new medical colleges?
    Answer:-Gujarat .
    Explanation:-Gujarat government has decided to set up five new medical colleges and attach 300 bed hospitals in the state. The new Medical colleges will be set up at Godhara, Veraval, Jamkhambhaliya, Botad and Morbi.
  11. Nirmala Sitharaman unveils ______lakh crore national infrastructure plan
    Answer:-102
    Explanation: Nirmala Sitharaman unveils 102 lakh crore national infrastructure plan.
  12. No extra charge on digital payments via RuPay and UPI from __ 2020
    Answer:-1st January
    Explanation: No extra charge on digital payments via RuPay and UPI from 1st Jan 2020.
  13. Who commences worlds largest ever vaccination programme to control FMD?
    Answer:-India.
    Explanation: India commences worlds largest ever vaccination programme to control FMD.
  14. When Indian Railways was founded?
    Answer:-1853.
    Explanation: Indian Railways is India’s national railway system operated by the Ministry of Railways. Founded on the year 1853.
  15. Which country recorded highest number of child births on January 1, 2020?
    Answer:-India.
    Explanation:-India recorded birth of 67,385 numbers of kids on January 01, 2020. India is followed by China (46,299) and Nigeria (26,039). This number is 17% of total kids born in the world.
  16. Which state government has decided to deliver sand at the customers’ door steps?
    Answer:-Andhra Pradesh.
    Explanation:-The Andhra Pradesh Government has announced that it will deliver sand at customers’ door steps. As a pilot project, the government will begin the initiative on an experimental basis.
  17. What is the estimated cost of National Infra Pipeline plan?
    Answer:-102 trillion .
    Explanation: The estimated cost of National Infra Pipeline plan is about 102 trillion.
  18. Who serves as Indian Olympic Association President?
    Answer:-Dr. Nariner Dhruv Batra .
    Explanation: Dr. Nariner Dhruv Batra serves as Indian Olympic Association President.
  19. Which state government has decided to celebrate Arun Jaitley’s birth anniversary as a state function every year?
    Answer:-Bihar.
    Explanation:-Bihar government recently decided that former Union minister of finance Arun Jaitley’s birth anniversary (December 28) are going to be celebrated as a state function per annum . Arun Jaitley was gave up the ghost in the least India Institute of Medical Sciences (AIIMS), Delhi on August 24.
  20. Which metro station in Delhi was renamed as Supreme Court metro station?
    Answer:-Pragati Maidan.
    Explanation:-The Delhi government on December 31, 2019 announced that Pragati Maidan metro station will be renamed as the Supreme Court metro station. The proposal to change the name of the metro station was submitted by the Supreme Court in September 2019.

Source:-Jagranjosh & Fresherslive.

Current Affairs 2020 – 1st January Questions:- Ends.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »