Dear great reader , We helps you for every competitive exam . Analogy reasoning is an important part of Competitive Exam . Thank’s for coming our website and thanks for your support which you gives us ,in our website there are different types of sections like {Current Affairs, Reasoning ,General Knowledge (GK) Videos in that we also shared different types of Questions set or many more in our website .Current Affairs 2020-20 Analogy Questions.

Topic:- Current Affairs 2020-20 Analogy Questions.

No. of Questions :- 20 Questions 

Que 1) Abdicate : Forgo :: Exquisite : ?

 Answer:-Elegant

Explanation:-By figure out the left side we can say, we can conclude that Forgo is the synonym of Abdicate

By using the same logic, we can conculde that Elegant is the synonym for Exquisite.

Que 2) Mosquito : nymph :: Goat : ?

 Answer:- kid, billy

Explanation:-By figure out the analogy, we can infer that in the left side an adult name and its baby name is given i.e. nymph is baby of Mosquito

By putting the same logic to the right side we can conclude that kid, billy is the baby of Goat.

Que 3) Fish : fry / fingerling :: Hippopotamus : ?

 Answer:- calf

Explanation:-By figure out the analogy,We can infer that in the left side an adult name and its baby name is given i.e. fry / fingerling is baby of Fish

By using the same logic to the right side we can conclude that calf is the baby of Hippopotamus.

Que 4) Mule : foal :: Moose : ?

 Answer:- calf

Explanation:-By figure out the analogy, we can infer that in the left side an adult name and its baby name is given i.e. foal is baby of Mule

By using the same logic to the right side we can conclude that calf is the baby of Moose.

Que 5) Crocodile : hatchling :: Reindeer : ?

 Answer:- calf

Explanation:-By figure out the analogy,We can infer that in the left side an adult name and its baby name is given i.e. hatchling is baby of Crocodile

By putting the same logic to the right side we can conclude that calf is the baby of Reindeer.

Que 6) Eagle : fledgling / eaglet :: Yak : ?

 Answer:- calf.

Explanation:-By figure out the analogy,We can infer that in the left side an adult name and its baby name is given i.e. fledgling / eaglet is baby of Eagle

By using the same logic to the right side we can conclude that calf is the baby of Yak.

Que 7) Bee : larva :: Butterfly : ?

 Answer:-caterpillar

Explanation:-By figure out the analogy,We can infer that in the left side an adult name and its baby name is given i.e. larva is baby of Bee

By putting the same logic to the right side we can conclude that caterpillar is the baby of Butterfly.

Que 8) Peacock : peachick :: Fish : ?

 Answer:- fry / fingerling

Explanation:-By figure out the analogy,We can infer that in the left side an adult name and its baby name is given i.e. peachick is baby of Peacock

By putting the same logic to the right side we can conclude that fry / fingerling is the baby of Fish.

Que 9) Alligator : hatchling :: Dolphin : ?

 Answer:- pup / calf

Explanation:-By figure out the analogy,We can infer that in the left side an adult name and its baby name is given i.e. hatchling is baby of Alligator

By putting the same logic to the right side we can conclude that pup / calf is the baby of Dolphin.

Que 10) Spider : spiderling :: Ox : ?

 Answer:- stot / calf

Explanation:-By figure out the analogy,We can infer that in the left side an adult name and its baby name is given i.e. spiderling is baby of Spider

By using the same logic to the right side we can conclude that stot / calf is the baby of Ox.

Que 11) Fox : kit/cub/pup :: Hippopotamus : ?

 Answer:-calf

Explanation:-By figure out the analogy,We can infer that in the left side an adult name and its baby name is given i.e. kit/cub/pup is baby of Fox

By putting the same logic to the right side we can conclude that calf is the baby of Hippopotamus.

Que 12) Tiger : cub :: Anteater : ?

 Answer:- pup

Explanation:-By figure out the analogy,We can infer that in the left side an adult name and its baby name is given i.e. cub is baby of Tiger

By using the same logic to the right side we can conclude that pup is the baby of Anteater.

Que 13) Rabbit : bunny :: Falcon : ?

 Answer:-chick

Explanation:-By figure out the analogy,We can infer that in the left side an adult name and its baby name is given i.e. bunny is baby of Rabbit

By putting the same logic to the right side we can conclude that chick is the baby of Falcon.

Que 14) Satiate : Gratify :: Fight : ?

 Answer:-Strife

Explanation:-By figure out the left side we can say, we can conclude that Gratify is the synonym of Satiate

By using the same logic, we can conclude that Strife is the synonym for Fight.

Que 15) Fastidious : Dainty :: Assistance : ?

 Answer:- Help

Explanation:-By figure out the left side we can say we can conclude that Dainty is the synonym of Fastidious

By using the same logic, we can conclude that Help is the synonym for Assistance.

Que 16) Ferocious : Savage :: Refute : ?

 Answer:- Disprove

Explanation:-By figure out the left side we can say, we can conclude that Savage is the synonym of Ferocious

By using the same logic, we can conclude that Disprove is the synonym for Refute.

Que 17) Cross : Annoyed :: Abstemious : ?

 Answer:- Abstinent

Explanation:-By figure out the left side we can say, we can conclude that Annoyed is the synonym of Cross

By using the same logic, we can conclude that Abstinent is the synonym for Abstemious.

Que 18) Scrutinize : Examine :: Conversant : ?

 Answer:-Acquainted

Explanation:-By figure out the left side we can say, we can conclude that Examine is the synonym of Scrutinize

By using the same logic, we can conclude that Acquainted is the synonym for Conversant.

Que 19) Sacred : Holy :: Vivacious : ?

 Answer:- Sprightly

Explanation:-By figure out the left side we can say, we can conclude that Holy is the synonym of Sacred  

By using the same logic, we can conclude that Sprightly is the synonym for Vivacious.

Que 20) Dinosaur : hatchling / juvenile :: Cat : ?

 Answer:-kitten.

Explanation:-By figure out the analogy,We can infer that in the left side an adult name and its baby name is given i.e. hatchling / juvenile is baby of Dinosaur

By put the same logic to the right side we can conclude that kitten is the baby of Cat.

Source: Fresherslive.

Thanks’ for coming our website & reading our contain, Stay updated with us {Currentaffairs2020.com }for more contain, in our website there are different types of sections like {Current Affairs, Reasoning ,General Knowledge (GK) Videos in that we also shared different types of Questions set or many more in our website ,our website gives you many knowledge for your career, if we do some mistake in our website so please comment and write which type of mistake we do and give your feedback ,Always stay with Currentaffairs2020.com.


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »