Current Affairs Questions 2019

Current affairs questions and answers 2019.

Dear reader,We (Current Affairs 2020) share, Current Affairs Questions 2019 ,In this post we share some questions of 19-20-21-22-October-2019.If its helpful so please comment and share .

.

19-20 October Current Affairs Questions:- Start’s

Date:-October 19-20 ,2019.

.

1.Who is that the author of the book “Dark concern, Eerie Cities: New Hindi Cinema in Neo-liberal India”?

Answer:-Sarunas Paunksnis .

2.Tulagi Island, generally seen in news, is that the territory of that country?

Answer:-Solomon.

3.Kanwar Sain Jolly, UN agency passed on to the great beyond recently, was associated to that field?

Answer:- Journalism.

Journalism,20 October Current Affairs Questions,current affairs 2020.
Journalism,Current Affairs Questions,current affairs 2020.

4.Which Indian armed force has launched OASIS (Officers machine-controlled & Structured info System) software?

Answer:-Indian Army.

Indian Army,20 October Current Affairs Questions,current affairs 2020.
Indian Army,Current Affairs Questions,current affairs 2020.

5.Which state government has launched YSR Rythu Bharosa-PM Kisan Yojana?

Answer:-Andhra Pradesh .

6.Which state has become the primary Indian state to supply maternity edges within the non-public instructional sector?

Answer:-Kerala.

7.Who organized the 11th Nuclear Energy Conclave?

 Answer:-India Atomic and Space Forum (IASF).

8.Which bank has recently launched contactless mobile payments facility?

Answer:- State Bank Of India (SBI) .

SBI Logo ,current affairs 2020,Currentaffairs2020.com
SBI Logo ,current affairs 2020,Currentaffairs2020.com

9.Who is the President of the United Nations Human Rights Council (UNHRC)?

 Answer:- Coly Seck.

10.When was the UN Human Rights Council (UNHRC) formed?

 Answer:-2006.

 UNHRC  ,current affairs 2020,Currentaffairs2020.com
UNHRC ,current affairs 2020,Currentaffairs2020.com

11.Debayan Saha, United Nations agency has fictional PM 2.5 device to curb pollution, is graduate from that IIT?

Answer:-IIT Kharagpur.

12.Who organized the first edition of ASIA HEALTH 2019?

 Answer:-World Health Organization (WHO).

World Health Organization  ,current affairs 2020,Currentaffairs2020.com
World Health Organization ,current affairs 2020,Currentaffairs2020.com

13.Where will the next defence expo, in February 2020, be held? 

 Answer:-Lucknow.

14.When was the Central Bank of the European Union formed?

Answer:-1998 .

15.What is the current defence export rate in India?

 Answer:-Rs.11,000 crore.

19-20 October Current Affairs Questions:- Ends’s.

.

21 October Current Affairs Questions:- Start’s.

Date:-21-October-2019.

.

1.The 2019 Military World Games has started in which city of China?

Answer:-Wuhan

2.In which year will India host the 91st General Assembly of Interpol?

Answer:-2022 .

3.Kalidas Karmakar, who recently passed away, was the country’s famous painter?

Answer:-Bangladesh

4. Baliyatra is one of the country’s largest trade fairs?

Answer:-Odisha.

5.The Nuclear Energy Conclave 2019 was held in which city?

Answer:-New Delhi.

6.DANX -19 has been conducted under the aegis of which command of the Indian Armed Forces?

Answer:-Andaman & Nicobar Command.

7.Iodine is required for the synthesis of the __________ hormones.

 Answer:-Thyroid.

8.Which Country archaeologist recently discovered the oldest known natural pearl in the world in 2019?

 Answer:-Abu Dhabi.

9.Who won the Vogue award for enterpriser Of The Year 2019?

 Answer:-Avni Biyani.

10.The 18th NAM Summit to be held in __________.

 Answer:-Baku, Azerbaijan.

11.Who won the Vogue award for Sportsperson of the Year 2019?

Answer:-Dutee  Chand.

12.Japan has announced that it is to hire skilled people from _________.

 Answer:-Pakistan.

13.When was the International social insurance Association (ISSA) formed?

 Answer:-1927.

14.When was the Indian Banks’ Association (IBA) formed?

Answer:-1946.

15.When was the planet Statistics Day instituted?

 Answer:-2010.

16.World Statistics Day is observed every ______ years.

 Answer:-5.

17.Who sworn in as the President of Indonesia?

Answer:-Joko Widodo.

18.Where is the IMNEX 19 exercise held?

Answer:-Visakhapatnam.

19.What is the capital of Azerbaijan?

Answer:-Baku.

20.When was the Interpol founded?

 Answer:-1923.

21 October Current Affairs Questions:- Ends’s.

.

22 October Current Affairs Questions:- Start’s.

Date:-22-October-2019.

.

1.Who make the record of highest average in Test cricket?

 Answer:-Rohit Sharma.

2.Who make the previous highest average in test cricket

 Answer:-Don Bradman.

3.Where is Siachen Base Camp located?

  Answer:-India.

4.When was the European Open Championship established?

Answer:-2016.

5.Who is the founder of Shikism?

Answer:-Guru Nanak Dev.

6.MoD approved ________ Capital Procurement of third-generation Anti-Tank Guided Missiles and discrete Electronic Warfare system for the use of armed forces.

 Answer:-Rs.3,300 crores.

7. Which country has recently been removed from the FATF’s Grey List?

Answer:-Sri Lanka.

8. Who chaired the Defence Acquisition Council persisted October twenty one, 2019?

Answer:-Rajnath Singh.

9.The 2019 summit of the 18th Non-Aligned Movement (NAM) takes place in which city?

Answer:-Baku.

10.Which Indian bicyclist won gold at the 2019 Asian Track sport Championships within the comfort station junior Keirin event .

Answer:-Ronaldo Singh.

11.N Chandrasekaran, who authored the book ‘Bridgital Nation’, is the chairman of which company?

Answer:-Tata Sons.

12.Who has been appointed because the new chairman of IBA ( Indian Banks Association)?

Answer:-Rajnish Kumar.

13.Which state has decided to adopt NCERT course in Class 9th & 10th standard in all govt schools?

Answer:-Madhya Pradesh

14.Which team clenched the 2019 title of professional Kabaddi League (PKL)?

Answer:-Bengal Warriors.

15.Kartarpur corridor connects India with ________.

Answer:-Pakistan.

16.When was the Akash missile system AKASH-MK-1S, the surface to air missile (SM) tested?

 Answer:-2019.

17.Who developed the Akash missile system in India?

 Answer:-DRDO.

18.Under the small family policy introduced by Assam Govt., a person who has more than ______ children will not be eligible for government jobs.

 Answer:-2.

19.The Ministry of Minority Affairs is to arrange Hunar Haat at North Central Zone Cultural Centre in ___________.

Answer:-Uttar Pradesh.

20.When was the last time Indian President visited Japan?

Answer:-1990.

21.Who is that the Chairman of the North American country Asian nation Strategic Partnership Forum (USISPF)?

 Answer:-John Chambers.

22.How much hike in bus fares did the Assam regime introduce?

Answer:-25% .

23.Ministry of Railways has a project of allowing to carry the e-commerce consignment of ________.

 Answer:-Amazon.

24.Who is organizing the Hunar Haat?

Answer:-Ministry of Minority Affairs.

25.Who is the Emperor of Japan?

Answer:-Emperor Naruhito.

.

Source:- Gktoday&Fresherslive .

22 October Current Affairs Questions:- Ends’s.

Thanks for coming again in our website .You can in both language(English & Hindi) by press translate button .If you have any questions so please ask through comment .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »