Gk Questions of First in India and World

Dear reader’s, We (Current Affairs 2020) share-Gk Questions of First in India and World in Hindi and English , In this post we share some questions of static Gk of first in India and world,in this post we share 50 questions,We help you with every competitive examination.You can also read this post in English and Hindi by press translate button.

Gk Questions of First in India and World :-Start’s.

51:-India’s first Election Commissioner

Answer:-Sukumar Sen.

52:-First Muslim President of Indian National Congress

Answer:-Badruddin Tyabji.

53:-First Chief Justice of India

Answer:-Justice Hiralal J Kania

54:-First Person to submit the proposal of Indian Independence Congress Session

Answer:-Maulana Hasrat Mohani.

55:-India’s first organised University

Answer:-Nalanda University

56:-First Indian to climb Mt.Everest while not O2 cylinder

Answer:-Sherpa Phu Dorji

57:-First foreign recipient of Bharat Ratna

Answer:-Khan Abdul Ghaffar Khan

58:-First Indian recipient of award in economic science

Answer:-Dr. Amartya Sen

59:-First Army Institute of Information Technology founded

Answer:-Hyderabad

60:- First test tube Babyof India

Answer:-Harsha Chawda.

Some important questions of list of first in India .

61:-First Indian Pilot.

Answer:-J.R.D. Tata (1929)

62:-First Indian to reach Antarctica.

Answer:-Lt.Ram Charan (1960).

63:-First Post Office opened in India.

Answer:-Kolkata (1727).

64:-First Deputy Prime Minister of India.

 Answer:-Sardar Vallabh Bhai Patel.

65:-First Indian Prime Minister to resign from workplace .

Answer:-Morarji Desai.

66:-First Indian Prime Minister to lose associate degree Election .

Answer:-Indira Gandhi.

67:-First President of India to die in office.

Answer:-Dr. Zakir Hussain.

68:-First Man to climb Mt. Everest double.
Answer:-Nawang Gombu Asian.
69:-First Indian to succeed in the South Pole.
Answer:-Col. J.K. Bajaj.
70:-First Indian recipient of ‘Oscar Award’.
Answer:-Bhanu Athaiya.

List of first in India Gk questions in Hindi & English.

71:-First yank President to go to Asian nation.
Answer:-Dwight David Chief Executive.
72:-First British Prime Minister to go to Asian nation .
Answer:-Harold megacycle millan.
73:-First Indian author to urge Anderson Award.
Answer:-Ruskin Bond.
74:-First Indian to win World table game Trophy.
Answer:-Wilson Jones.
75:-First Indian house holidaymaker.
Answer:-Santhosh patron saint Kulangara.

76:-India’s first Woman President.

Answer:- Smt. Pratibha Patil.

77:-India’s first Woman Prime Minister.

Answer:- Smt. Indira Gandhi.

78:-India’s first Woman Governor.

Answer:- Sarojini Naidu.

79:- India’s 1st lady ruler (on Delhi’s throne) .

Answer:- Razia Sultan.

80:-India’s first Woman IPS. Officer.

Answer:- Kiran Bedi.

Basic questions of first in India and world Gk .

81:-First Woman Chief Minister of a state.

Answer:- Sucheta Kriplani (U.P).

82:-First Woman Union Minister/First Union Health Minister.

Answer:- Rajkumari Amrit Kaur.

83:-First Woman President of INC.

Answer:- Annie Besant.

84:-First Woman Judge of the Supreme Court.

 Answer:- Meera Sahib Fatima Bibi.

85:-First Woman to get Ashok Chakra.

Answer:- Nirja Bhanot.

86:-First Indian Woman Ambassador at United Nations.

Answer:- Vijayalakshmi Pandit.

87:-First Indian Woman to swim across English Channel.

Answer:- Arati Saha (Gupta).

88:-First Indian Woman to get the Nobel Prize .

Answer:- Mother Teresa (1979).

89:-First Indian Woman to climb the Mt. Everest .

Answer:- Bachendri Pal.

90:-First Indian Woman to become ‘Miss World Miss .

Answer:-  Reita Faria.

Static questions of first in India and World for competitive exam.

91:-First Indian Woman to climb the ‘Mt. Everest twice .

Answer:- Santosh Yadav.

92:-First Indian Woman to become Miss Universe .

Answer:- Sushmita Sen.

93:-First Indian Woman to get Bharat Ratna.

 Answer:- Smt. Indira Gandhi.

94:-First Indian Woman to win WTA Title.

Answer:- Sania Mirza.

95:-First Indian Woman Pilot of Indian Airlines.

Answer:- Durba Banerjee.

96:-First Indian Woman to fly an aircraft.

Answer:- Sarla Thakral.

97:-First Indian Woman to win a Gold in Asian Games.

Answer:- Kamaljeet Sandhu.

98:-First Indian Woman President of I. N. Congress .

Answer:- Sarojini Naidu (1925).

99:-First Indian Woman to win the Booker Prize.

Answer:- Arundhati Roy.

100:-First Woman Musician to get ‘Bharat Ratna..

Answer:- M.s Subbulakshmi.

Gk Questions of First in India and World :-End’s

.

Click here for previous questions.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »