List of First in India & World in English

List of First in India & World in English :-Start’s

Dear reader’s, We (Current Affairs 2020) share-List of First in India and World in Hindi and English , We share around 50 questions in this post ,We help you with every competitive examination. We’ll also be sharing more content for your information in the future.You can also read this post in English and Hindi by press translate button.

No. of questions :- 50 Questions .

.

1:-Who is the first Governor of Bengal.

Answer: Lord Clive (1757-60)

2:-Last Governor of Bengal is ______

Answer: Warren Hastings (1772 – 74).

3:-Who is the first Governor General of Bengal

Answer: Warren Hastings (1774-85)

4:-First Governor General of India is ________

Answer: Lord William Bentinck (1833-35)

5:- Lord Canning (1856-62) is the _________and First Viceroy of India

Answer:- Last Governor General .

6:-First President of Indian National Congress is the ______

Answer:- W.C. Banerjee

7:-Who is the first Indian Governor General of Independent India

Answer:- C. Rajagopalachari (21.06.1998 – 25.01.1950)

8:-Who is the first Indian to pass ICS .

Answer: Surendra Nath Banerjee.

9:-First Indian ICS.Officer

Answer: Satyendra Nath Tagore

10:-Who is the first Governor General of India (after independence).

50 Questions of First in India & World in Hindi.

Answer: Lord Louis Mountbatten (15 Aug 1947-20June, 1948)

11:-First Indian Cosmonaut (to go into space) is ________.

Answer: Sqn. Ldr Rakesh Sharma.

12:-First temporary President of the Constituent Assembly

Answer:-Dr. Sachchida Nand Sinha

13:- First Commander-in-Chief of Free India General

Answer:-K.M. Cariappa

14:-Who is the first Indian Nobel Laureate.

Answer:-Rabindranath Tagore.

15: – 1st Indian decide of the International Court of Justice

Answer:-Dr. Nagendra Singh.

16:- First Indian to get Bharat Ratna Award.

Anwer:-Dr. S. Radhakrishnan

17:-First Field Marshal

Answer: General S.FJ Manekshaw

18:- The President of Constituent Assembly

Answer: Dr. Rajendra Prasad

19:-Which is the first Indian to swim across the English  Channel .

Answer: Mihir Sen.

20:-First Indian to get Jnanpith Award

Answer: G. Shankar Kurup.

Static GK of First in India in English for competitive exam 2020.

21:-First Muslim President of Indian Republic

Answer: Dr. Zakir Hussain

22:-Who is the first Indian to win Palk-Strait Ocean Swimming Contest.

Answer: Baidyanath Nath.

23:-Who is the first Speaker of Lok Sabha

Answer: G.V Mavlankan (1952-57)

24:-Who is the first person to make printing  press  popular  in India.

Answer:  James Hicky

25:-First Education Minister of Independent India.

Answer:- Maulana Abul Kalam Azad

26:-Who is the first President of Indian Republic

Answer: Dr. Rajendra Prasad.

27:-First Prime Minister of Independent India

Answer: Pt. Jawaharlal Nehru

28:-Who is the first Home Minister of Independent India

Answer: Sardar Vallabhbhai Patel.

29:-First Vice-President of Independent India

Answer: Dr S Radhakrishnan

30:-Who is the first Chief of Air Staff.

Answer: Air Marshal Sir Thomas Elmhirst.

First in India in Hindi and English for competitive exam 2019.

31:-First Indian Air Chief of India.

Answer: Air Marshal Subroto Mukherjee

32:-First Chief of Army Staff.

Answer: General Maharaja Sri Rajendra Singh Ji Jadeja

33:-First Chief of Naval Staff of India

 Answer: Vice-Admiral R.D. Katari

34:- First large-scale Atomic Reactor of India

Answer: Apsara (1956)

34:-Who is the first Person to get Param Vir Chakra

Answer:-Major Somnath Sharma.

35:-Who is the first Nuclear Submarine of India

Answer: I.N.S. Chakra

36:-Who is the first Indian Scientist to get Nobel Prize

Answer: C.V. Raman (Physics)

36:-First Indian Submarine of India

Answer: I.N.S. Kalvari

37:- Who is the first Scientist of Indian origin, to get Nobel Prize in the field of Medical Science

Answer: Dr. Hargobind Khorana

38:-First Aircraft Carrier Indian Ship

Answer:-I.N.S. Vikrant

39:-First Chinese pilgrim to visit India

Answer:-Fa-hien

40:-First Medium Range Missile

Answer:-Agni

List of First in India in Hindi for competitive exam.

41:-Which is the First e-business News Paper of India

Answer:-Financial Express

42:-First Scientist of Indian origin to win Nobel Prize in Physics

Answer:-Subramanyan Chandrasekhar

43:-First Indian Missile_____

Answer:-Prithvi.

44:-Who is the First Indian who win’s the Stalin Award

Answer:-Saifuddin Kitchlew.

45:-Which is the India’s first Nuclear Centre

Answer:- Tarapur.

45:-Which is the India’s first Nuclear Centre.

Answer:- Tarapur.

46:-First Indian to win Magsaysay Award.

Answer:-Acharya Vinoba Bhave (1959)

47:-Which is the India’s first Open University ?

Answer:- Dr. B.R. Ambedkar Open University or Telangana Open University.

48:-India’s first minister to resign from Union Cabinet

Answer:-Shyama Prasad Mukherjee (1950).

49:-Who is the first British to visit Mughal Court (Court of Jehangir)

Answer:-William Hawkins (1609).

50:-Which is the first place in which the Asian Games organised .

Answer:-New Delhi (in 1951).

.

List Of First in India & World in English :-End’s.

Thanks for coming again in our website ,If its helpful for you so please comment and share this post & if you any quary regarding this post so please ask through comment ,we also share more questions in next post .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »