Today Current Affairs Questions

Dear readers ,Current Affairs 2020-Today Current Affairs Questions,We share questions of 23-24,October,2019,We helps you for every competitive exam . we share Today Current Affairs Questions for you and we will also share more topics in future for your knowledge .If it’s helpful for you so please comment and share this post .

Date :- 23-October-2019.

Topic:-Today Current Affairs Questions

1.The researchers of which country have developed renewable energy storage device?

Answer:-United Kingdom

2.On which date, the 2019 edition of World Iodine Deficiency Day (WIDD) is observed?

Answer:- 21 October .

3.India’s 1st plant to convert paddy straw into compressed biogas (CBG) will come up in which city?

Answer:-Karnal.

4.What is the range of the IAF’s BrahMos surface-to-surface missiles from a mobile platform?

 Answer:-300 km.

5.What is the theme of the 2019 edition of World Osteoporosis Day (WOD)?

Answer:-Love your bones and Protect your future.

6.When was the International Stuttering Awareness Day designated?

 Answer:-1998.

7.Which UN agency has launched campaign ‘Feed Our Future’ against hunger and malnutrition in India?

Answer:-WFP.

8.Which government has determined no Govt. jobs for individuals with quite two youngsters from 2021?

Answer:-Assam.

9.Which union ministry has signed written agreement with defense ministry offer ancient medicine?

Ministry of AYUSH.

10.Indian Air Force (IAF) is to sign ________ for acquiring Tejas Light Combat Aircraft (LCA).

 Hindustan Aeronautics Ltd (HAL).

11.The Centre has planned to merge Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL) with ________ for the revival of the loss-making telecom firms.

 Answer:- Mahanagar Telephone Nigam Limited (MTNL).

12.IAF is to acquire _________ Tejas Light Combat Aircraft (LCA) from Hindustan Aeronautics Ltd (HAL). 

 Answer:-83.

13.When is that the International stammering Awareness Day observed?

 Answer:-22 October.

14.When did IAF the primary BrahMos surface-to-surface variant in India?

Answer:-2001.

15.The US Air Force receives its first anti-drone laser weapon from __________.

 Answer:-Raytheon.

16.Who is the Chief Justice of the Jammu & Kashmir High Court?

 Answer:-Gita Mittal.

17.Where is Vize Bay off island located?

Answer:-Arctic.

18.When was the distinctive Identification Authority of India (UIDAI) formed?

 Answer:-2009.

19.Where was the Bi-annual chemical Application Awareness Program 2019 control in India?

 Answer:- New Delhi.

20.When was India declared Polio free?

Answer:-2014.

.

.

Date :-24-October-2019.

1.Who has been appointed new CEO of UIDAI?

Answer:-Pankaj Kumar.

2.Who is the head of the committee to resolve MeitY and NITI fight over Artificial Intelligence (AI)?

Answer:-K Vijay Raghavan.

3.The Indian Armed Forces have decided to carry out an exercise called ‘ Sindhu Sudarshan? ‘

Answer:-Indian Army.

4.Which union ministry has inaugurated the International Workshop on atmosphere Flows at Delhi?

Answer:-Ministry of Jal Shakti.

5.Which Indian sportsperson has been named ambassador for PM Modi’s ‘Bharat Ki Laxmi’ initiative?

Answer:-PV Sindhu.

6.The 2019 summit of the Global Snow Leopard and Ecosystem Protection Program (GSLEP) was held in which city?

Answer:-Delhi.

7.On which date, the 2019 edition of International Snow Leopard Day (ISLD) is observed?

Answer:-October 23.

8.The Data Security Council of India (DSCI) has launched which national repository of startups?

Answer:-TechSagar.

9.Bhashan Char Island, which is in news recently, is located in which country?

Answer:-Bangladesh.

10.Who led Indian delegation at the 18th Summit of Heads of State and Government of the Non-Aligned Movement (NAM)?

Answer:-Venkaiah Naidu.

.

Source:-gktoday & fresherslive.

.

Click here for previous post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »